Fri frakt över 499:-

365 dagars öppet köp

Snabba leveranser

Bonus på alla köp

Produkter
Mina sidor
Min butik:
GuiderVarumärken
Startsida InspirationGuiderBack to Pre-school-guide

Välkommen till vår Förskoleguide!

Att ha ett barn på förskola är en viktig och spännande tid för både barn och föräldrar. Det är en tid för utforskande, lek och lärande. Genom att skapa en positiv och stödjande miljö kan barnet trivas och blomstra på förskolan, bygga nya vänskaper och skapa grundläggande kunskaper och färdigheter som kommer att gynna dem länge.

På denna sida har vi på BabyWorld samlat tips och vägledning inför förskolestart.

CHECKLISTA

Checklista

Att förbereda sig för första dagen på förskolan innebär att packa rätt saker för att göra övergången så smidig och trygg som möjligt. Nedan har vi listat de viktigaste sakerna att packa i väskan för förskolan, inklusive kläder, blöjor, nappar och trygghetsobjekt - bland annat!

I ombyteslådan:

- 2 Kortärmade tröjor
- 2 Långärmade tröjor
- 2 Byxor
- 2 Leggings
- 5 Trosor/kalsonger
- 3 Halkstrumpor
- 1 Tjocktröja
- 1 Fleece-/Ullställ

På hyllan/kroken:

- Regnställ (ofodrat/fodrat)
- Skalkläder
- Overall
- Mössa
- Regnhatt
- Vantar
- Stövlar
- Solglasögon
- Keps

Övrigt:

- Blöjor
- Filt & kudde
- Solskydd (50+)
- Gosedjur
- Nappar
- Vattenflaska
- Täcke
- Ryggsäck

Tips:

- Märk alla kläder så de inte försvinner
- Bär reflex under de mörkare månaderna
- Napphållare för att förhindra borttappade nappar
- Barnvagn (vissa förskolor har barnen sovandes i vagnen)
- Gosedjur för tröst och vila



Kom ihåg att dubbelkolla med förskolan om det finns några specifika saker som de rekommenderar att barnet tar med sig baserat på deras rutiner och regler.

Användbara accessoarer

Årstider och val av kläder

Barnets kläder bör vara bekväma, ge möjlighet till att röra sig fritt och vara lätta att hantera självständigt. Anpassa kläderna efter lokala väderförhållanden och följ förskolans riktlinjer och rekommendationer för klädsel.

Redo för 🌧️ ☀️ ❄️ 🍁

Barnvagn

Valet av bästa barnvagn för förskolan beror på flera faktorer, inklusive barnets ålder, föräldrarnas preferenser och förhållandena där du bor.

Det är alltid bra att prova och jämföra olika vagnar innan du tar ett beslut, samt kontrollera förskolans regler och riktlinjer när det gäller användning av barnvagnar. Här är några olika typer av vagnar som kan vara bra alternativ:

Sulky: En smidig modell som är enkel att manövrera och fälla ihop är sulkyn. Sulkys går ofta att ha i både sitt- och liggläge och är ett smidigt alternativ av barnvagn.

Sittvagn: För äldre barn som kan sitta stabilt på egen hand är en sittvagn ett bekvämt val. Sittvagnar är vanligtvis smidiga och enkla att använda, och de är oftast lätta att fälla ihop och transportera.

Syskonvagn: Om du har flera barn kan en syskonvagn vara praktisk för att kunna transportera dem samtidigt. Syskonvagnar är utformade för att passa flera barn och finns i olika konfigurationer, som exempelvis bredvid varandra eller i rad.

Tillbehör: För det kallare vinterhalvåret kan det vara fördelaktigt med en åkpåse i vagnen. Alternativt ett lammskinn. Lammskinnet håller temperaturen i barnvagnen då den värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt.

För färd till & från förskolan

Frågor och svar

Vad är viktigt att tänka på inför förskolestart?
Läs på i de informationsmail som ges från respektive förskola, samt guider på internet. Du vet vad som är bäst och vad som funkar för just ditt barn och er familj.
Vad betyder skalkläder?
Skalkläder är slitstarka, vattentäta och ventilerande plagg som håller vätska ute, samtidigt som barnet håller sig varmt. Tyget släpper ut ånga, samtidigt som det håller vattendropparna ute.
Vad innebär "lager-på-lager-principen"?
Fördelen att klä barnet i flera lager, där det yttersta är vatten- och vindtätt. På så vis går barnets temperatur att anpassa bättre i förhållande till rådande temperatur och väderförhålllanden.
Vad är skillnaden mellan skalkläder och galonisar?
Skalkläder är vattentäta, men har också en andningsförmåga. Regnjacka, eller "galonisar" är också vattentäta men har inte alltid förmågan att andas. Därför kan regnjackan lätt upplevas som instängd och det finns risk för att bli fuktig fårn insidan istället.
Vad är bäst - skalkläder eller regnkläder?
Båda två! Det beror på ändamålet. Det allra bästa är att försöka ha en av varje uppsättning, då en kan ha en uppsättning hemma och en på förskolan. Fördelen med skalkläder är att de andas bättre, fördelen med regnkläder är istället att de är lättare att rengöra och i princip bara kan spolas av.
När är det vanligt att börja på förskolan?
Det varierar, men vanligtvis börjar barn på förskolan runt 1-2 års ålder, beroende på familjens och barnets behov.
Hur länge brukar en förskoledag vara?
Förskoledagar kan variera, men vanligtvis varar de mellan 4–8 timmar per dag, beroende på era rutiner och ditt barns behov.
Hur hjälper jag mitt barn att anpassa sig till förskolan?
Förbered ditt barn genom att prata om förskolan, besöka platsen i förväg och etablera en rutin för att skapa trygghet. Ge dem tid att vänja sig vid sin nya miljö och stödja dem genom att vara positiv och uppmuntrande.
Vilka typer av aktiviteter och lekar kommer mitt barn att delta i?
Förskolor erbjuder olika aktiviteter och lekar som främjar barnets utveckling och lärande. Det kan inkludera lek, sång, dans, konst och hantverk, berättande, utomhuslek och mycket mer.
Vad behöver mitt barn ta med sig till förskolan?
Vanligtvis behöver barnet ta med sig en väska med extra kläder, eventuellt ett ombyte, blöjor (om det behövs), vattenflaska, eventuell matsäck och eventuella trygghetsföremål.
Bör jag märka barnets kläder?
Ja, märk kläder, väskor, nappar och allt annat som barnet tar med sig till förskolan. Det gör det enklare för förskolepersonalen att hålla reda på barnets saker och minskar risken för att något går förlorat.